We hebben het vaak over onboarding, maar hoe zit het met offboarding? Ten eerste, wat is het en hoe werkt het? Offboarding is het tegenovergestelde van onboarding en is het begeleidingsproces wanneer een werknemer ontslag neemt. Een offboardingstrategie wordt vaak over het hoofd gezien door HR-afdelingen, maar zou deel moeten uitmaken van uw algemene strategie voor personeelsbeleid, omdat het werknemers niet alleen helpt om in positieve zin te vertrekken, maar ook de weg effent voor het geval zij in de toekomst naar uw organisatie willen terugkeren en andere mogelijkheden zoeken.
Wat moet deel uitmaken van uw offboardingstrategie?
Direct beginnen met aannemen
In het huidige klimaat hebben bedrijven moeite om talent aan te trekken, dus verspil geen tijd en begin meteen met het adverteren van de vacature om een knelpunt binnen uw organisatie te voorkomen.
Exit interview
Wacht niet tot de allerlaatste dag om een exitgesprek te voeren. Plan op tijd terwijl uw werknemer nog bij uw organisatie werkt, het proces kan u helpen waardevol inzicht te krijgen in de redenen voor hun ontslag en eventuele problemen te voorkomen zodra ze weg zijn. Deze gesprekken moeten worden opgenomen en geëvalueerd voor toekomstig gebruik.
Probeer het gesprek altijd positief te houden en neem de feedback ter harte en bedank de werknemer voor zijn werk.
Spreek met lijnmanagers
De feedback van de exit-enquête moet worden gedeeld met hun managers – deze lessen kunnen helpen voorkomen dat toekomstige medewerkers vertrekken en eventuele problemen aanpakken of vaststellen waar meer training of ondersteuning moet worden geboden.
Laatste dag
Bedank de vertrekkende werknemer op de laatste dag en wens hem het allerbeste voor de toekomst. We willen een positieve indruk van het bedrijf wekken en zorgen voor een soepel vertrek. Eventuele problemen moeten op dit punt zijn aangepakt en opgelost.
Maak uw offboardingstrategie even belangrijk als uw onboardingstrategie. Ga voor de laatste trends en inzichten naar www.talent4success.com.