Wie kan vacatures helpen invullen?

In Vlaanderen werken relatief weinig mensen en toch vinden bedrijven geen geschikte werknemers. Het Steunpunt Werk bracht in kaart bij welke groepen nog potentieel zit.

 

In Vlaanderen staan 42.000 vacatures open. In veel gevallen gaat het om arbeidsplaatsen die al enige tijd vacant zijn en waarvoor bedrijven geen geschikte kandidaat vinden. Die krapte op de arbeidsmarkt is enigszins vreemd, want in vergelijking met andere landen zijn in Vlaanderen niet bijzonder veel mensen aan de slag. Slechts 72 procent van de 20- tot 64-jarigen heeft werk, terwijl die werkzaamheidsgraad in Nederland en Duitsland haast 80 procent is.

 

Zelfs als Vlaanderen alle werklozen – net iets meer dan 200.000 mensen – aan de slag zou krijgen, zou onze werkzaamheidsgraad lager liggen dan de Duitse of de Nederlandse. Dat komt omdat in ons land veel mensen niet werken, maar evenmin werkloos zijn. Ze zitten in allerhande andere statuten zoals het brugpensioen, de ziekte-uitkering of ze leven van een leefloon.

 

Michelle Sourbron, Sarah Vansteenkiste en Luc Sels van het Steunpunt Werk, een kenniscentrum voor de arbeidsmarkt van de KU Leuven, hebben in beeld gebracht welke groepen weinig werken en mits enige inspanningen kunnen worden geactiveerd en waar dus een potentiële arbeidsreserve is. Als we die arbeidsreserve in rekening brengen, kan de tewerkstellingsgraad van 72 naar 78,5 procent stijgen.

 

‘Het probleem is dat de arbeidsreserve erg beperkt is in groepen die traditioneel de prime targets van rekruteerders zijn’, zeggen de onderzoekers. 87 procent van de hooggeschoolden is aan het werk, net als 85 procent van de 25- tot 49-jarigen. Voor de werkzaamheidsgraad van die groepen doet bijna geen enkel land in Europa beter.

 

Om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen moeten we dus elders op zoek gaan. Het grootste potentieel ligt bij de niet-Europese migranten. Daarvan is slechts 46 procent aan de slag. Volgens het Steunpunt is er potentieel om naar 70 procent te gaan. Ook bij jongeren, ouderen, laaggeschoolden en arbeidsgehandicapten liggen nog heel wat kansen. (zie grafiek)

 

‘We moeten beseffen dat we de krapte deels zelf creëren. In de werving en selectie leggen we de lat alsmaar hoger en staan we enkel open voor witte raven’, stellen de onderzoekers. Een bijkomend probleem op onze arbeidsmarkt is dat er relatief weinig banen voor laaggeschoolden zijn. België staat relatief afwijzend tegen laagbetaalde en flexibele arbeid, waardoor er niet altijd beschikbare banen zijn voor groepen die onderpresteren.

 

(Bron: De Tijd, donderdag 15 maart 2018)