Top 5 negatieve effecten van Multi-tasken

Ben je meestal aan het multi-tasken? Denk je dat het je niet schaadt en dat je op deze manier meer gedaan krijgt? In dit artikel draaien we er niet om heen en vertellen we je de harde waarheid over multitasking.

  1. Verlies van focus
    Multitasking houdt in dat er voortdurend wordt gewisseld tussen taken. Door dit te doen wordt het moeilijker om je focus te houden op de taak waar je op dat moment mee bezig bent. Wanneer u aan een taak werkt, zal uw focus ook op andere taken liggen vanwege multitasking.
    Dit betekent dat tijdens het werken aan uw taak, de taak niet 100% van uw focus heeft.
  2. Verlies van productiviteit en efficiëntie
    Wanneer u multi-taskt en u wisselt tussen taken, dan kost het extra tijd om te wisselen. Dit leidt tot productiviteits- en efficiëntieverlies. Het proces van het wisselen van taken en informatie kan ook leiden tot fouten en vergissingen, omdat u niet 100% gefocust bent. Het corrigeren van deze fouten en vergissingen kost tijd, wat leidt tot nog meer tijdverlies en uw productiviteit zal dalen.
  3. Verhoogt depressie en sociale angst
    Een studie toonde aan dat hoe meer mensen multi-tasken, hoe groter de kans is dat ze tekenen van depressie en sociale angst melden. Het voortdurend wisselen tussen taken maakt je moe en je zult het gevoel hebben dat je niets gedaan krijgt wat zal leiden tot tekenen van depressie en sociale angst.
  4. Verhoogt stress
    Het constante bombardement van informatie waarop u probeert te reageren bij multitasking verhoogt uw stressreacties. U probeert voortdurend uw werk perfect te maken, terwijl uw focus ook op andere dingen gericht is. Uw werk kan niet perfect zijn omdat het niet uw volledige focus heeft, wat leidt tot stress.
  5. Je bent eerder afgeleid
    Omdat je werk niet je 100% focus heeft, wordt je focus gemakkelijk afgeleid naar andere dingen. Elk kleine afleiding zoals iemand die langs je loopt of een bericht op je telefoon, zal je aandacht gemakkelijk afleiden. Door te reageren op te veel afleidingen verliest u het vermogen om onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke onderbrekingen.

Als u meer informatie wilt over hoe wij u of uw organisatie en medewerkers kunnen ondersteunen, neem dan contact met ons op door hier te klikken.