Stilzwijgend stoppen, hoe kunnen organisaties dit voorkomen?

In de afgelopen 6 maanden heeft zich een beweging verspreid onder het personeel die “quiet quitting” heet. Het is deze zomer een virale trend geworden in TikTok-video’s. De term quiet quitting mag dan nieuw zijn, het idee bestaat al tientallen jaren en staat ook bekend als “work-to-rule”.

Wat houdt “quiet quitting” in? Werknemers die niet tevreden zijn met hun huidige werkdruk en weigeren flexibel te zijn of die extra mijl te gaan buiten hun functieomschrijving om. Afhakers kunnen actief weigeren taken te doen die buiten hun taakomschrijving vallen en stellen realistische grenzen aan wat er van hen als werknemer wordt verwacht.

Deze werkbenadering hecht veel waarde aan de balans tussen werk en leven en staat zeer sterk aan de kant van “werken om te leven, niet leven om te werken”. Veel werknemers stoppen ermee en dit is in de hand gewerkt door de uitbraak van de COVID-19-pandemie, waardoor veel personeelsleden zijn begonnen met thuiswerken, waarbij de grenzen vervaagden, ze buiten werktijd door hun lijnmanagers werden gecontacteerd via verschillende communicatiekanalen en de toegang tot werkapparatuur thuis nog nooit zo toegankelijk was – denk aan de dagen dat je je computer op kantoor achterliet om de volgende ochtend terug te keren en je taken op te pakken, met weinig of geen onderbreking tijdens je privétijd? Die dagen zijn voorbij en dat is mede de oorzaak van het stilzitten.

Waarom zouden managers hun werknemers moeten beletten om geruisloos te stoppen?
Momenteel is er een wereldwijd tekort aan vaardigheden, de arbeidsmarkt blijft krap en goed personeel is moeilijk te krijgen. Nu betekent geruisloos stoppen niet altijd dat werknemers uiteindelijk ontslag nemen, maar het kan wel betekenen dat ze op het punt staan een burn-out te krijgen. Iets wat voorkomen moet worden.

Hoe herkent u de tekenen van geruisloos stoppen?
Als uw werknemers niet betrokken en prikkelbaar zijn, kan dit een teken zijn van stille opzegging. Een ander teken kan een gebrek aan enthousiasme voor nieuwe projecten zijn, minimale interesse in training of betrokkenheid bij andere teamleden.

Hoe kunt u voorkomen dat iemand geruisloos afhaakt?
Organisaties moeten hun werknemers duidelijk uitleggen wat er van hen wordt verwacht voordat zij bij het bedrijf in dienst treden. Om een team te creëren dat goed presteert en gemotiveerd is, moet een inclusieve werkruimte worden gecreëerd waar de personeelsleden zich gewaardeerd voelen en ideeën kunnen inbrengen. De cultuur moet ook een goed evenwicht tussen werk en privé hebben, waarbij rekening wordt gehouden met kinderopvang, medische behoeften enz. Organisaties moeten hun werknemers ook loopbaanontwikkeling en opleiding aanbieden, omdat dit niet alleen de productiviteit ten goede komt, maar er ook voor zorgt dat teamleden zich gewaardeerd voelen en er lang blijven.

Talent4Success is onderdeel van Career Star Group en biedt outplacement, coaching, loopbaantransitie, herplaatsing en transformatie van het personeelsbestand. Voor meer informatie over diensten, klik hier.