Outplacement? Alles wat je moet weten over het kiezen van een outplacement aanbieder

Het kiezen van een outplacement aanbieder is een proces, en met meer boetieks en kleine bedrijven die outplacement aanbieden, kan de markt verzadigd overkomen. De afgelopen jaren zijn er een aantal factoren geweest waardoor veel organisaties zijn geherstructureerd. De COVID-pandemie bijvoorbeeld, en vervolgens de stijgende kosten en inflatie, voornamelijk als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze onvoorspelbare factoren hadden een enorme impact op het werklandschap. Meestal zijn we in staat om herstructureringen of grote veranderingen te plannen. De noodzaak van een betrouwbare outplacementpartner voor uw werknemers is nog nooit zo belangrijk geweest. Uw medewerkers, of ze nu uit dienst gaan of in dienst blijven, hebben ondersteuning en begeleiding nodig.

Een outplacementaanbieder vinden is niet zo eenvoudig als er zomaar één selecteren. Outplacementaanbieders hebben verschillende soorten diensten, waarden en resultaten. En het is belangrijk om een outplacementbureau te selecteren die de waarden en doelstellingen van uw organisatie vertegenwoordigt.

1. Biedt de dienstverlener programma’s op maat?
Een goede outplacementaanbieder begrijpt dat alle bedrijven uniek zijn en dat hun outplacementbehoeften daarom ook uniek moeten zijn. De grotere bedrijven met wereldwijde standaarden klinken misschien als een geweldige optie, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet betekent dat al uw werknemers dezelfde ondersteuning krijgen zonder rekening te houden met hun culturele verschillen, lokale nuances en individuele doelen. Outplacementprogramma’s moeten uniek zijn voor iedereen die eraan deelneemt. Niet iedereen heeft dezelfde behoefte.

2. Wat zijn uw doelstellingen?
Wilt u ondersteuning voor zowel vertrekkende als achterblijvende medewerkers? Wilt u ondersteuning bij de communicatie en strategie? Verschillende aanbieders kunnen verschillende niveaus van betrokkenheid bieden. Programma’s kunnen 1:1 coaching bevatten, of niet. Tegenwoordig is coaching een vereiste, en het is nog beter als die coach ook virtueel bereikbaar is.

3. Waar zijn ze gevestigd?
De wetgeving in verschillende landen stelt verschillende eisen aan outplacement. Wist je dat er in België specifieke regels zijn voor outplacement? Vaak is het wettelijk verplicht en moeten outplacementaanbieders kantoorruimte aanbieden voor de mensen die aan hun programma’s deelnemen. Wij beschikken bijvoorbeeld alleen al in België over een zeer fijnmazig vestigingen netwerk! Andere landen zijn relatief nieuw met het concept van outplacement (dit betekent niet dat het minder belangrijk is – mogelijk zelfs belangrijker)! Voor sommige locaties moeten medewerkers misschien reizen, andere aanbieders kunnen naar uw locatie komen en weer andere kunnen volledig online zijn. Het is belangrijk dat u a) uitzoekt wat het beste bij uw organisatie past en b) ervoor zorgt dat u op elke locatie aan de wettelijke vereisten voldoet.

4. Het gevoel, de waarden, de familie.
Outplacementaanbieders moeten zorgzaam, warm en nuchter zijn. Van nature zijn ze er om te helpen. Aanbieders die transactioneel zijn en alleen maar lage kosten bieden om zaken te winnen, zijn misschien niet de beste partner. Outplacement moet goed doordacht zijn, waarbij het succes van de werknemer voorop moet staan. Leer daarom uw contacten kennen, hoe ze werken en wat hun doelen zijn.

Lees meer over hoe Talent4Success en onze internationale Career Star Group-partners u wereldwijd kunnen ondersteunen.