Onderzoekers: benut ontslagvergoeding voor scholing flexwerkers

Werknemers met een tijdelijk contract zouden de mogelijkheid moeten krijgen hun ontslagvergoeding naar voren te halen voor tussentijdse bijscholing. Dat is veel zinniger dan wachten tot het einde van de contractperiode, schrijven onderzoekers van de Universiteit Maastricht in een nieuwe studie. 

Iedereen die ergens twee jaar of langer werkt, heeft recht op een zogeheten transitievergoeding. Met nieuwe wetgeving, die de Tweede Kamer al heeft goedgekeurd, maar de Eerste nog niet, bouwen werknemers zelfs al vanaf hun eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding op.

Het Researchinstituut voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) stelt vast dat flexwerkers met een tijdelijk contract zonder uitzicht op een vast dienstverband nu veel minder meedoen aan cursussen dan andere werknemers, terwijl ze eigenlijk veel gemotiveerder zijn om hun vooruitzichten met extra scholing te verbeteren. Werkgevers zijn er echter niet erg happig op dit te faciliteren, omdat ze dan investeren in vaardigheden waar de concurrent van gaat profiteren.

Terugbetalen

Bovendien is deze groep vooral geïnteresseerd in cursussen die zijn gericht op loopbaanoriëntatie en coaching, terwijl de bereidheid van werkgevers om dit soort opleidingen te bekostigen nog kleiner is.

Opleidingsfondsen van werkgevers en werknemers zouden deze kloof samen met de overheid moeten overbruggen door tijdelijke werknemers een individuele leerrekening of scholingscheque te geven, opperen de onderzoekers. Het zou daarbij helpen als werknemers met een tijdelijk contract verplicht zouden worden de scholingskosten gedeeltelijk terug te betalen als ze ruim voor het verstrijken van het contract opstappen. 

Het instituut vindt daarnaast dat werkgevers tijdelijke werknemers moeten bijstaan om te bepalen welke scholing na afloop van hun lopende contract het nuttigst zou zijn. Ook uitzendbureaus zouden een zeer waardevolle rol kunnen spelen bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van deze groep. 

Het ROA pleit tevens voor herstel van de scholingsinfrastructuur in de bouw, de horeca en de detailhandel. In de crisisjaren zijn veel opleidingen gesloten, omdat werkgevers er niet meer voor betaalden. Nu werkgevers niet meer aan vakbekwaam personeel kunnen komen, wordt dat als een grote fout gezien. 

Laagopgeleiden

Volgens het rapport heeft ruim een kwart van de werkenden nog nooit een cursus gevolgd. Het zijn vooral mensen die toch al laaggeschoold zijn en daarom minder kansen hebben op een baan. De onderzoekers pleiten voor speciale aandacht voor mensen die in crisistijd zijn afgestudeerd. Zij blijken zichzelf minder vaak bij te spijkeren dan mensen die in goede economische tijden afstuderen en bouwen daardoor een extra achterstand op.