Ondersteuning bij ontslag en de inzet van outplacement

De afgelopen maanden hebben wij ontstellende verhalen gehoord over werknemers die werden ontslagen zonder dat er voorafgaand overleg had plaatsgevonden. Een Britse ferrymaatschappij heeft onlangs 800 mensen op staande voet ontslagen en inmiddels is de vraag gesteld of daarbij de arbeidswetgeving is overtreden. Hoewel de arbeidswetgeving in de verschillende landen verschilt, is het de moeite waard om te investeren in outplacementondersteuning, omdat dit niet alleen de medewerkers de broodnodige hulp zal bieden, maar ook reputatieschade en mogelijke juridische procedures tegen het bedrijf kan voorkomen.

.

Hoe begeleidt u uw medewerkers tijdens een ontslag?

.

Wees duidelijk over de reden van de reorganisatie

Het ontslaan van medewerkers is vaak een laatste redmiddel, maar noodzakelijk om het bedrijf draaiende te houden. Het is belangrijk om de redenen duidelijk te maken, want hoe transparanter u bent, hoe meer kans dat de situatie door de werknemers wordt aanvaard en het proces soepeler zal verlopen.

.

Overleg met werknemers

Als onderdeel van het ontslagproces kan een externe outplacementaanbieder het proces en de wettelijke rechten helpen uitleggen. De outplacementaanbieder zal neutraal zijn, en de medewerkers zullen eerder geneigd zijn hun mening te geven en vragen te stellen over wat hun toekomst hun kan brengen.

.

Ondersteuning bieden

Een outplacementaanbieder is er ook voor praktisch advies en kan helpen bij het verkennen van nieuwe mogelijkheden, het identificeren van overdraagbare vaardigheden, vaardigheden voor het schrijven van een cv en interviewtechnieken. Dit zal de betrokken werknemers helpen bij het ontdekken van loopbaanmogelijkheden na het ontslag. Loopbaancoaches bieden ook emotionele en praktische ondersteuning tijdens wat voor sommige mensen de moeilijkste periode van hun onzekerheid kan zijn.

.

Outplacement biedt veel voordelen – niet alleen worden uw medewerkers opgevangen in een moeilijke periode, maar het zal ook bijdragen tot het behoud van uw merkreputatie en de medewerkers na afloop van het proces veel geruster laten zijn.

.

Als u op zoek bent naar outplacement aanbieder in uw land, neem dan vandaag nog contact op met Talent4Success.