De geboorte van een kind – met name het eerste – gooit het leven van jonge ouders even flink in de war. Voeding, onregelmatig slapen; tussen de rondslingerende rompertjes en luiers proberen de nieuwe vader en moeder er het beste van te maken. Peinzend over de vraag hoe dat verder moet.
Meer Nederlandse vrouwen dan mannen blijken te besluiten minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen. Van de werkende vrouwen stopte in 2015 11% met werk na de geboorte van hun eerste kind. Van deze groep ging bovendien 36% minder werken. De mannen blijven beduidend vaker aan de slag. Van hen stopte 9% met werk of ging minder werken.
Maar er is ook een verschuiving gaande: het percentage vrouwen dat stopt of minder werkt, neemt af, stelt het CBS vast. Want in tien jaar tijd is het percentage nieuwe moeders dat minder ging werken gedaald van 46% tot zoals gezegd 36%. En er waren procentueel – en absoluut – ook minder moeders die besloten helemaal te stoppen met werk: 13% in 2005 tegen dus 11% in 2015.
Een manier om tijdelijk zorgtaken te verrichten, is opname van ouderschapsverlof. Alle werkende ouders met kinderen tot 8 jaar kunnen daar aanspraak op maken. In de afgelopen tien jaar nam het aandeel werkende vaders van 20 tot 65 jaar dat gebruik maakte van dit ouderschapsverlof toe: van 6% in 2005 tot 11% in 2015. Bij werkende moeders steeg het percentage van 13% naar 22%.
(Bron: FD – zaterdag 4nov17)