Ontslag heeft gevolgen voor de netwerken in uw organisatie. Let dus op wie (en welk netwerk) je de deur wijst, aldus nieuw onderzoek van KU Leuven.
Het (sociale) netwerk van je medewerkers is opgeteld het sociale kapitaal van uw bedrijf, blijkt uit onderzoek van Paul Adler en Seok-Woo Kwon aan de University of Southern California. De onderzoekers Bart Baesens, Sophie De Winne en Luc Sels van de KU Leuven waarschuwen: voordat je iemand de deur wijst, moet je weten of degene een zeer uitgebreid netwerk heeft met collega’s, klanten en leveranciers.
NETWERKANALYSE
Volgens hen moeten netwerken van medewerkers structureel onderzocht worden: analyses die de HR-manager helpt om beter strategische beslissingen te nemen. Besluiten van het management kunnen verregaande gevolgen hebben voor bestaande netwerken. Stel dat een bepaalde medewerker zeer goede relaties heeft met collega’s, klanten en/of leveranciers. Hoe kun je de gevolgen van een ontslag vóór zijn?
AANPAK
De onderzoekers benadrukken dat voordat je een onderzoek start, je iemands privacy moet respecteren. Er is dus eerst een afspraak nodig voordat je kunt gaan onderzoeken. Want het kan ver gaan. Stap twee is namelijk de analyse van communicatie (email, Skype) en de personen die bij gezamenlijke projecten betrokken zijn. Die koppelingen zijn te kwantificeren met drie criteria: wanneer was de meest recente gezamenlijke project of email-uitwisseling; wat is de frequentie van de e-mails of gezamenlijke projecten; wat is de hoeveelheid tijd die is besteed aan de projecten?
‘BETWEENNESS’ EN NABIJHEID
Vervolgens kan de zogenaamde sociale en organisatorische impact van elke werknemer onderzocht worden. Dat kan met de factoren ‘betweenness’ en ‘nabijheid’. Bij de eerste factor wordt geteld hoe vaak een werknemer de link is tussen twee andere werknemers in het netwerk. De tweede factro, nabijheid, meet de gemiddelde afstand van een werknemer naar alle knooppunten in het netwerk. Zie het voorbeeld hieronder.
MAKELAARS EN BRUGGENBOUWERS
Werknemers met een hoge ‘betweenness’ (zoals Luc in het voorbeeld hierboven) fungeren als ‘makelaar’ tussen netwerken. Deze mensen houden netwerken bijeen in een organisatie. Zodra je Luc ontslaat, worden Laura en Victor van de rest gescheiden.
Maar mensen met veel ‘nabijheid’ zoals Bart en Sophie fungeren als bruggenbouwers. Zij zijn belangrijk op het gebied van binding en samenwerking, ze zijn – zeg maar – de lijm die de organisatie bij elkaar houdt.
ONTSLAG
Zodra je mensen gaat ontslaan, dan zul je zeer voorzichtig moeten omspringen met medewerkers met een hoge mate van ‘betweenness’ (in bovenstaand voorbeeld Luc). Maar ook medewerkers ontslaan met een hoge mate van ‘nabijheid’ (Bart en Sophie) is riskant. Ze kunnen zich negatief gaan uiten over de reorganisatie en dat kan een negatief sneeuwbaleffect krijgen. Potentieel talent kan door de commotie afgeschrikt raken. Helder communiceren over de reorganisatie helpt. Maar is een ontslag onafwendbaar, dan zullen nieuwe netwerken pro-actief gesmeed moeten worden.
TOT SLOT
Begin klein en denk groot. Een analyse kan het begin zijn om andere aspecten te onderzoeken zoals medewerkersbetrokkenheid. Dat kan informatie geven hoe je nieuwe mensen gaat werven. de onderzoekers geloven dat bedrijven die dit structureel onderzoeken, een voorsprong nemen op hun concurrentie.
Dit is een bewerking van het artikel ‘What to Do Before You Fire a Pivotal Employee’ van de professoren Bart Baesens en Sophie De Winne en hoogleraar Luc Sels van de KU Leuven.