Helft van de Nederlandse werknemers solliciteert onder werktijd

Werkend Nederland solliciteert actief tijdens kantooruren, en heeft vooral behoefte aan meer uitdaging en meer loon. Een goede employee experience kan organisaties hierbij helpen.

Het zoeken van vacatures, motivatiebrieven schrijven en het maken van sollicitatieafspraken. Hier is werkend Nederland actief mee onder werktijd, blijkt uit onderzoek van XpertHR onder 1038 werknemers. De belangrijkste reden om de zoektocht naar een nieuwe baan te starten is de behoefte aan meer uitdaging (64%) en meer verdienen (60%). Maar liefst 14 procent solliciteert omdat de verstandhouding met de leidinggevende slecht is. Ook bevallen collega’s niet altijd (12%) of wordt er gepest op de werkvloer (2%).

Een nieuwe baan is altijd een optie

Ook wanneer het huidige werk bevalt, geeft meer dan de helft van de respondenten aan altijd open te staan voor een nieuwe baan (54%). Wieneke Brandt, uitgever van XpertHR: “Deze cijfers benadrukken hoe belangrijk het is om te allen tijde het werkgeluk van de medewerker hoog op de agenda te hebben staan. Bij werkgevers die dit serieus nemen zijn medewerkers minder vaak ziek, maken ze minder fouten, en zijn ze productiever.” Zo blijkt ook uit internationaal onderzoek van computergigant IBM naar employee experience het volgende:

  • Medewerkers die hun werkbeleving een hoog cijfer geven, scoren beter op productiviteit en kwaliteit van het werk.
  • Medewerkers die positieve ervaringen hebben op het werk, zijn twee keer zo vaak geneigd om meer te doen dan wat er van hen wordt verwacht.
  • Medewerkers die meer werkgeluk ervaren, hebben 52% minder de intentie om hun organisatie te verlaten.

Jongeren vooral gericht op hoger loon

Ruim één op de vier werknemers die jonger zijn dan dertig wil een nieuwe baan om meer te verdienen. In de leeftijdscategorie van 40 tot 49 jaar ziet 50 procent extra geld als reden om een nieuwe baan te zoeken. Onder de zestigplussers wil 34 procent een nieuwe baan omwille van de financiën.

Vrouwen op zoek naar uitdaging

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna zeventig procent van de vrouwen die een nieuwe baan wil, op zoek is naar meer uitdaging. Mannen zijn wat dat betreft meer tevreden met op het werk: van hen zoekt iets meer dan zestig procent een baan met meer uitdaging.

Inzetten van employee experience

Employee experience’ staat voor alles wat medewerkers ervaren in het contact met de organisatie. Specialist Heleen Mes: ‘Komen hun ervaringen niet overeen met de verwachtingen, dan is de kans groot dat ze vertrekken of teleurgesteld hun tijd uitzitten.’ Toch blijkt uit recente onderzoeken dat slechts een kwart van de ondervraagden alle talenten zegt te kunnen benutten op het werk. Over de eerste maanden in een nieuwe baan is 29 procent enthousiast. Een op de tien ondervraagden zou de eigen werkgever van harte aanbevelen.

‘Er is dus ruimte voor verbetering’, zegt Heleen Mes met gevoel voor understatement. Ze adviseert om veel met medewerkers in gesprek te gaan over hun werkbeleving en wensen. Zorg voor een wow-effect en check of de actie aanslaat. Luister naar hun wensen en behoeften en help die te vertalen naar acties om het werkplezier te vergroten. Dat kan ook gratis fruit zijn. ‘Je zegt daarmee dat je geeft om de gezondheid van je medewerkers.’