Goed leiderschap op de werkvloer

We hebben het er vaak over hoe we werknemers kunnen motiveren en ervoor kunnen zorgen dat ze gelukkig, gemotiveerd en geïnspireerd zijn op hun werk; dit kan echter alleen worden bereikt door goed leiderschap. Hoe word je een goede leider? Wie nieuw is in deze rol, voelt zich misschien overweldigd door de uitdagingen die leiderschap met zich meebrengt. Daarom geven wij u hier tips over hoe u kunt slagen als leidinggevende.

Wat kenmerkt een succesvolle leidinggevende?
Leidinggeven is geen vast gegeven – als leidinggevende zult u verschillende doelen, uitdagingen en idealen ervaren en dit hangt ook af van de organisatie waar u voor werkt. U moet uw managementstijl afstemmen op het bouwen en begeleiden van een succesvol team, en op uw eigen persoonlijke stijl.

Er zijn echter enkele beginselen die op uw leiderschapsstijl kunnen worden toegepast: Communicatie
Als leidinggevende is het belangrijk om duidelijk te communiceren met uw team, maar ook om tactvol en bedachtzaam te zijn wanneer dat nodig is. Het kan zijn dat u negatieve feedback krijgt van klanten of andere management teamleden die u moet communiceren met uw team – het is belangrijk om dit te doen op een constructieve manier die gericht is op oplossingen en die het team niet demotiveert.

Ken uw team
Investeer tijd in het leren kennen van uw team, ontdek wat hen drijft, wat hun sterke en zwakke punten zijn. Dit zal u helpen om uw aanpak op individuen af te stemmen en de algehele prestaties van het team te maximaliseren.

Resultaten vieren
Goede leidinggevenden erkennen en vieren het succes van individuen of het team als geheel. Het zal het moreel en de prestaties van het team verbeteren. U kunt successen vieren door ze te belonen, maar ook door ze bedrijfsbreed te vermelden in een interne nieuwsbrief of op intranet.

Opleiding aanbieden
Als leidinggevende is het belangrijk dat u uw team voortdurend ontwikkelt, en dit kan worden bereikt door het aanbieden van training en coaching. Dit zal u niet alleen helpen een goede leidinggevende te zijn, maar zal ook helpen bij het behoud van personeel.

Talent4Success biedt coaching op de werkplek, voor meer informatie kunt u vandaag nog contact met ons opnemen.