In de eerste 100 dagen van een nieuwe functie kun je de toon zetten. En die toon – zuiver of onzuiver – zal blijven naklinken in de rest van de periode dat je voor een organisatie werkt. Daarom de vraag: wat moet je eigenlijk doen in die eerste 100 dagen?
De trend is overgewaaid uit Amerika. Daar worden Amerikaanse presidenten – sinds enkele decennia – beoordeeld op hun eerste 100 dagen. En wat daarvan blijkt hangen, speelt in de rest van de 4 of 8 jaar een belangrijke rol. Overigens moeten we steeds sneller resultaat laten zien. Zo wilde Reagan in de eerste week al de lijnen uitzetten, en is Trump van plan om zelfs al in de eerste dág de lijnen uit te zetten door úrenlang decreten te gaan ondertekenen.
De eerste 100 dagen als CHRO
Goed, helder waar de trend vandaan komt, nu terug naar HR. Want ook als Chief Human Resources Officer (CHRO) is het handig om na te denken over de eerste lijnen die je uit gaat zetten. Hieronder een aantal snelle tips, achter de links kun je de uitgebreidere analyses lezen.
1. Leer mensen en business kennen
Niet heel revolutionair, maar sla je deze eerste tip over, dan ga je de mist in. Leer de business kennen, zodat je weet waar je over mee praat. Ga de fabriek in, het land op, met de buitenwacht mee, de werkvloer op, et cetera. Als HR faciliteer je mensen, dus weet wat hun dagelijkse werkzaamheden (ongeveer) zijn. En daarnaast: weet wie wie is. Ken de mensen uit je eigen team, en de belangrijkste stakeholders daarbuiten. Dit moet eigenlijk in de eerste twee weken afgerond zijn.
2. Neem een paar snelle acties
Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Laat daarom in de eerste 100 dagen zien dat er onder jouw bewind beweging tot stand komt. Neem een aantal snelle beslissingen die ervoor zorgen dat er op korte termijn al wat verandert. Natuurlijk pluk je eerst het laaghangend fruit, daar is niks mis mee. De nieuwe HR-directeur van McDonalds in Amerika begon zijn baan met een aantal ontbijtontmoetingen: ‘Ik zei: even los van alle beoordelingssystemen, laten we gewoon met elkaar praten, van mens tot mens. Noem me twee dingen die goed gaan, en twee dingen die beter zouden moeten.’ Dat zorgde niet alleen voor dialoog, maar ook meteen al voor beweging. En die eerste beweging, die snelle dynamiek, die zal aan je blijven kleven.
3. Waar zit het talent?
Omdat talent steeds onderscheidender wordt, is het belangrijk om daar al meteen bij aanvang goed naar te kijken. Onderzoek waar het talent zit, én kijk hoe het talentenhuis in elkaar zit. Wie kan wie op welke termijn opvolgen? Welke jonkies zijn nu nog aan het rijpen en moeten eigenlijk over een jaar zélf in het licht gaan staan? Als je de gaten hebt geïdentificeerd, kun je eigenlijk al meteen aan de gang met repareren.
4. Stem af met de verwachtingen.
Onderzoek wat mensen goed vonden aan de vorige persoon op jouw stoel, en wat ze vonden dat er beter moest. Spreek, als het even mogelijk is, ook af met je voorganger, om van hem of haar een beeld te krijgen. Zo krijg je een goed beeld van de richting die je op moet, althans volgens de mensen om je heen. Maak een stakeholdermap, zodat je ook schematisch weet wat de verwachtingen zijn.
5. Presenteer jezelf!
Uiteindelijk word je niet beoordeeld als functionaris, maar als mens. Kan ik een biertje met je drinken, of niet? Besteed daarom aandacht aan de manier waarop je je kleedt, je gedrag, je taalgebruik, je manier van contact maken, et cetera. Als HR-professional ben je altijd afhankelijk van anderen, en mensen gaan alleen voor je lopen als ze je als mens ook mogen.