In de bijlage vindt u mijn cv …

 

Sommige geluksvogels hebben zo’n bijzonder trackrecord dat werkgevers zich rond hen verdringen als meeuwen rond de haringtent. Maar voor de meesten is solliciteren een zoektocht die lang kan duren.

 

Wie de perfecte sollicitatiebrief wil schrijven, heeft Aida nodig. De afkorting komt uit de marketing, precies wat sollicitanten verder kan brengen. Op carrièresites wordt Aida uitgespeld: Aandacht trekken (wees origineel), Interesse wekken (wat zijn jouw unique sellingpoints), Desire opwekken (laat ze verlangen naar een ontmoeting) en aanzetten tot Actie (knallende afsluiter!).

 

De spannende beginfase van het sollicitatieproces duurt gemiddeld een maand of vijf. Na het briefschrijven begint het wachten. Vragen of de brief is ontvangen mag, maar bel niet snel en zeker niet vaak. Wat je dan moet zeggen? Carrièretijger.nl geeft een voorbeeldzin: Ik heb een paar weken geleden een sollicitatiebrief gestuurd voor de functie van databasebeheerder. Ik heb tot nog toe geen reactie ontvangen. Ik wil graag verifiëren of mijn brief wel is ontvangen en eventueel even van u horen wat de beoogde planning is van de procedure. Vervang databasebeheerder door de functie waarop je solliciteerde en doe er je voordeel mee.

 

De tweede fase van het solliciteren, van gesprek tot contract, duurt korter. Het klikt, je slaagt voor de test en: bingo! Op naar een nieuwe uitdaging.

 

Natuurlijk verloopt dit proces niet voor iedereen zo voorspelbaar. Er zijn mensen die maar zelden op gesprek mogen komen. Hoe dat voelt, is te lezen in “De opzijgeschoven kandidaten”.

(bron: FD – vrijdag 13 oktober 2017)