3 manieren waarop HR een mensgerichte werkplek kan creëren

Een leidraad voor innovatieve werkgevers
Ten eerste, wat is een mensgerichte werkplek? Een mensgerichte werkplek is een werkplek waar werknemers worden gezien als mensen, als individuen met veelzijdige, complexe levens en niet als radertjes in een geldmachine.

We brengen veel tijd door met werken en dit heeft weer een enorme invloed op de kwaliteit en het geluksniveau van ons leven. Werknemers willen betere arbeidsomstandigheden, voordelen en voorwaarden en slimme werkgevers passen zich aan om de verwachtingen van hun werknemers te volgen, te evenaren of te overtreffen. Als werknemers zich onwaardig en ondergewaardeerd voelen, zal hun productiviteit en effectiviteit afnemen. Door een mensgerichte werkomgeving te creëren, hebben werkgevers de mogelijkheid om een omgeving te creëren waarin mensen gedijen.

Drie manieren waarop HR een mensgerichte werkomgeving kan creëren:

  1. Omgeving
  2. Wellness
  3. Beloning

Een omgeving creëren waarin mensen kunnen groeien
Of het nu op kantoor is of thuis, je werknemers hebben de juiste ruimte nodig om te werken. De indeling van het kantoor is erg belangrijk, is iedereen erbij betrokken, is het toegankelijk voor iedereen, bevordert het communicatie en teamwork? Zijn er rustige ruimtes waar mensen naartoe kunnen als dat nodig is, zijn er privéruimtes voor 1:1 vergaderingen? Zijn er sociale ruimtes waar meer informele gesprekken kunnen plaatsvinden?

Extraatjes en voorzieningen zijn net zo belangrijk. Kleine veranderingen zoals het aanbieden van koffie, glutenvrije snackopties en alternatieve melk kunnen voor iemand een enorm verschil maken. Grotere zaken zoals kinderopvang op locatie, sportscholen, slaapcabines, dokter kunnen er weer voor zorgen dat werknemers zich gesteund voelen op alle gebieden van hun leven. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar voordeelpakketten met korting op het lidmaatschap van een sportschool, smartwatches enzovoort maken allemaal een verschil.

Je externe werknemers moeten zich ook verzorgd en opgenomen voelen. Technologie moet goed doordacht en getest zijn om ervoor te zorgen dat werknemers die van thuis uit inloggen toegang hebben tot alles wat ze nodig hebben, aan vergaderingen kunnen deelnemen zonder zich buitengesloten te voelen en alle materialen van tevoren hebben. Hybride vergaderingen zijn erg moeilijk te managen omdat sommige mensen op afstand deelnemen en anderen in persoon. Een duidelijke gestructureerde manier om te communiceren (zodat iedereen gehoord wordt) is erg belangrijk, en het is noodzakelijk om degenen die op afstand deelnemen bij elke discussie te betrekken.

Welzijn van werknemers
Werknemers die onder stress lijden en een burn-out hebben, zullen niet goed presteren. Dit heeft weer gevolgen voor anderen in hun team. Het is niet goed dat werknemers een burn-out hebben. Werkgevers moeten hun werknemers ondersteunen en ervoor zorgen dat de werkdruk niet te hoog is. Vergeet niet dat elke werknemer een individu is met een leven buiten het werk en dat iedereen tijd en energie verdient om dingen buiten het werk te doen en ervan te genieten. Managers moeten empathisch en inspirerend zijn en elk individu op zijn eigen manier leiden. Sommige werknemers hebben misschien behoefte aan gestroomlijnde taken, of een aanpassing van hun rooster, of om zich betrokken en vertegenwoordigd te voelen. Misschien moet een uitbreiding van het aantal vakantiedagen worden onderzocht? Er zijn meerdere manieren waarop werkgevers het welzijn van hun werknemers kunnen vergroten.

Beloning
De grote ontslagronde had een enorme impact op de arbeidsmarkt: veel werknemers verlieten hun functie om een functie te vinden waarin ze gewaardeerd werden, zowel door de organisatie als in hun beloning. Eerlijke beloning en compensatie zijn niet-onderhandelbaar. Een mensgerichte werkplek houdt niet alleen rekening met het minimum dat nodig is om te overleven, maar ook met wat die persoon nodig heeft om een bevredigend leven te leiden binnen en buiten het werk. Er wordt vaak geen rekening gehouden met secundaire arbeidsvoorwaarden, maar toch kunnen deze uitzonderlijk zijn. Stel je eens voor: voordelen zoals lessen voor een passie buiten het werk (vliegen, schilderen of misschien judo), een lange jaarlijkse vakantie, kortingen in hotels of vakanties voor het gezin, enzovoort. Zoek uit wat je werknemers drijft, wat ervoor zorgt dat ze uit bed komen, waar ze enthousiast van worden – en kijk of je dat kunt realiseren.

Compensatie kan ook in de vorm van professionele ontwikkeling. Veel mensen zijn actief bezig met opleiding of omscholing. De functies die ooit beschikbaar waren, verdwijnen van de markt. Werknemers de kans geven om hun loopbaan in eigen handen te nemen is uiterst belangrijk.

Denk eraan, zet je werknemers op de eerste plaats. Het creëren van een mensgerichte werkplek is een proces, maar het is de tijd, moeite en aandacht waard. Slimme werkgevers passen dit toe om het talent te behouden en aan te trekken dat ze nodig hebben om succesvol te zijn.