De 10 beste tips voor uw salaris-onderhandeling

Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden wordt vaak ervaren als de moeilijkste fase tijdens het sollicitatie proces. Hieronder delen we 10 tips die u kunnen helpen om u beter voor te bereiden.

  1. Het beste moment om te onderhandelen over je salaris is als je binnen komt. Zodra je eenmaal aan boord bent, kom je vaak vast te zitten in de bestaande structuur. Je mag  dan vaak al blij zijn als je inflatie kunt corrigeren. Als je eenmaal binnen bent, is een echte salarissprong vaak alleen nog mogelijk bij een grote promotie.
  2. Veelal wordt tijdens het proces al de vraag gesteld: ‘wat verdient u nu?’. Een lastige vraag die je zo laat mogelijk in het proces moet beantwoorden. Headhunters of potentiële werkgevers concluderen op basis van deze informatie namelijk voor jou of je in aanmerking komt voor de vacature.
  3. Je huidige salaris is niet zo relevant als het lijkt. Hoe graag iedereen het ook wil weten. Je kunt namelijk pas ècht iets zinnigs zeggen over je nieuwe salaris als je een goed beeld hebt van de verantwoordelijkheden. Kortom, stel gespreksonderwerpen over geld uit tot je vergevorderd bent in het proces.
  4. Onderhandel over alles tegelijk. Neem dus alle zaken waarover je ook kunt onderhandelen zoals de autoregeling, bonus, aandelen, ontslagvergoeding, verhuiskosten, opleidingen en pensioen allemaal tegelijkertijd mee in de gesprekken. Bespreek ze in parallel, en niet sequentieel. Als het een niet kan, kan dat ander dan wel? Bovendien, wat op het ene moment niet kan, kan soms een week later wel.
  5. Hou altijd oog voor de relatie en scheidt het van de onderhandeling. Hard on the matter, soft on the people. Hoe moeilijk dat soms ook is, neem het allemaal niet te persoonlijk. Ga niet overdreven stoer doen om te laten zien hoe goed je kunt onderhandelen. Dan wordt het onderhandelen om te winnen. Maar laat je tanden zien als een aanbod echt niet goed genoeg is. Blijf expliciet benadrukken in het onderhandelingsproces dat je er zin hebt, dat je er naar uit kijkt om samen te gaan werken.
  6. Zoals met zoveel zaken in het leven, zorg voor risicospreiding. Zeker als je tussen twee banen in zit. Werk toe naar verschillende aanbiedingen. Alleen dan valt er echt iets te kiezen.
  7. Zorg ervoor dat je echt goed bent voorbereid. Zorg dat je de beloningspakketten kent die gebruikelijk zijn voor een bepaalde functie in een bepaalde branche. Praat met mensen die werkzaam zijn in en rondom de branche. Benut de rijkdom van het internet en verdiep je inzicht in de gangbare bandbreedtes.
  8. Verplaats je in je gesprekspartner. Hoewel een bedrijf, zeker grotere bedrijven, zich vaak verschuilen achter de opmerking: wij zijn nu eenmaal gebonden aan… Uiteindelijk onderhandelen mensen met mensen. Het maakt bijvoorbeeld uit of je onderhandelt met human resources of met de lijnmanager. De lijnmanager kan weleens meer voor je willen doen.
  9. Als er weinig onderhandelingsruimte is bij je binnenkomst, kun je vooraf afspreken dat je tussentijds opnieuw je salaris zult bespreken. Bijvoorbeeld bij het behalen van bepaalde doelen. Dat geeft je meteen de legitimatie om je salaris na bijvoorbeeld zes maanden opnieuw op de agenda te zetten.
  10. Jok niet. Hoewel het verleidelijk is om je huidige salaris net iets mooier te maken. Doe het niet! Want uiteindelijk tast het alleen maar je reputatie aan.

Je salaris is een van de belangrijkste elementen uit het totale arbeidsvoorwaarden pakket. Je kunt er de rekeningen van betalen. En het is een uitdrukking van je toegevoegde waarde voor een bedrijf.

Maarrrrr, blijf wel het overzicht behouden. Geld is niet het enige dat telt. Een geweldig arbeidsvoorwaarden pakket krijg je nooit omdat je zo’n mooie blauwe of bruine ogen hebt. Er staat altijd iets tegenover. Bijvoorbeeld lange werkdagen, heel veel reizen, etcetera. Heb je dat er ook echt allemaal voor over? Doe die soul searching van te voren. Staar je nooit blind op alleen het salaris.

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het verband tussen geluk en geld. En zoals waarschijnlijk iedereen uit eigen ervaring weet, wen je al in enkele maanden aan een hoger salaris. Maar ga eens terug in inkomen. Voor de meesten van ons is dat veel en veel moeilijker.

(bron: Quote, dinsdag 7 november 2017)